18.6.2016 Rikhardinkadun kirjastossa vietettiin aforismipäivää, ja tällä onnistuttiin monelta osin korvaamaan tänä vuonna peruuntuneita Paimion aforismipäiviä. Väkeä paikan päälle saapui ilahduttavasti runsaat parisenkymmentä. Tilaisuus oli Suomen aforismiyhdistyksen järjestämä.
Marko Laihinen haastatteli Markku Envallia, ja yleisö sai kuulla kiintoisia yksityiskohtia Envallin mittavasta urasta ja tekijyydestä aforistiikan saralla sekä tutkijana että kirjailijana. Omaan kirjoittamiseen hyödynnettävää tietoa löytyi mm. Envallin omasta tavasta koota ensin kirjoittaen käsin ”keräämöön” 1000 aforismia, jotka jätetään täysin muhimaan 3 – 6 kuukaudeksi. Sen jälkeen ne siirretään tietokoneelle ja karsitaan pois kolme neljäsosaa, jolloin jää kirjansisällöksi sopiva määrä eli n. 250 kappaletta. Kelpuutetut stilisoidaan. Se että jo kirjoitusvaiheessa tietää, että suurin osa syntyvistä aforismeista tullaan myöhemmin deletoimaan, auttaa laskemaan itsekritiikkiä alemmas ja se taas tekee hyvää luovalle prosessille.
Tauon jälkeen Suvi Randén kertoi Erasmus Rotterdamilaisesta (n.1466 – 1536), tuosta humanistien ruhtinaasta. Erityisessä keskiössä esitelmän oli miehen sanalaskukokoelma Adagia, joka täydentyi useaan otteeseen vuosien mittaan. Viimeiseksi jääneessä muodossaan se sisältää yli 4000 kpl eri kirjoittajien mietelauseita ja ajatelmia ja Erasmuksen oppineisuutta ilmentävät nk. selitysosat, jotka saattavat olla kymmenien sivujen mittaisia.
Festina lente eli Kiiruhda hitaasti kuului Erasmuksen mielestä kuningaslauseisiin, ja oli moneen tilanteeseen oivasti soveltuva elämänohje.
Yleisneuvo häneltä oli, että mietelauseita tuli käyttää puheissaan kuin mausteita, sirotella sinne tänne, ei kylläiseksi saakka. Tämä lie pätevää myös nykyään aforismien viljelyyn.
Kiitoksia osallistujille – ensi vuoden suhteen aforismiväen tapaamiseen otetaan ehdotuksia vastaan.