Suomen aforismipäivänä 18.4. Kansalliskirjastoon

Vuonna 2005 perustettiin Suomen aforismiyhdistys, jonka tarkoituksena on edistää aforismin asemaa ja koota yhteen aforismeja kirjoittavat ja niistä kiinnostuneet henkilöt. Yhdistyksen perustamispäivänä 18.4. vietetään joka vuosi Suomen aforismipäivää.

Tänä vuonna Kansalliskirjastossa on mittava Maailma on sana – suomalaisen aforistiikan vaiheita -näyttely, joka on avoinna 22.12.2017 asti.

Näyttelyn yhteydessä järjestetään aforismikilpailu teemalla ”Suomi ja suomalaisuus”, johon voi osallistua Kansalliskirjaston sivujen kautta.

Suomen aforismipäivänä 18.4. klo 18:00 Kansalliskirjastossa järjestetään kaikille avoin kirjallisuusilta, jossa dosentti ja kirjailija Katja Seutu esitelmöi otsikolla “Mirkka Rekolan lukijan puoleen kääntyvä aforistiikka” ja toimittaja-suomentaja Jaakko Anhava kertoo Paavo Haavikon tuotannosta.

Väliohjelmana kirjailija Timo Salo & aforismipiirrosesitys.

 

Suomen aforismiyhdistys myöntää myös erilaisia tunnustuspalkintoja. Kolmen vuoden välein jaettavan Samuli Paronen -palkinnon ansioista aforistiikan alalla sai 2016 Pekka Kejonen, ja Vuoden aforismikirja 2016 -kunniakirja myönnettiin Olli-Pekka Tennilän kirjalle Ontto harmaa.

Vuonna 2017 jaettiin ensimmäistä kertaa Mirkka Rekola -palkinto Manne Tuomenoksalle. Hänen aforismikilpailun voittanut käsikirjoituksensa Kaipauksen harmaa julkaistaan syksyllä 2017 yhdistyksen Pilke-kirjasarjassa.

 

Afotekstilogo