Eero Suvilehto ja Mihail Kuzmin: Galaksien välisestä etäisyydestä

Aforismikokoelmille on ollut niukasti julkaisukanavia sen jälkeen, kun Tampereen aforismiyhdistys lopetti toimintansa. Onneksi tyhjiölle on löytynyt ainakin yksi täyttäjä: Kulttuurivihkot on julkaissut jo neljä aforismikokoelmaa vuoden aikana.

Tuorein kokoelmista on Eero Suvilehdon ja Mihail Kuzminin Galaksien välisestä etäisyydestä (Kulttuurivihkot, 2020). Jos teosta pitäisi kuvata yhdellä sanalla, sanaksi sopisi tyylikäs. Kirja on tyylikäs paitsi ulkoasultaan myös sisällöltään ja idealtaan. Kokoelmassa on aforismeja ja lyhyitä runoja kahdelta erimaalaiselta, mutta samanhenkiseltä ajattelijalta.

Lisäksi kirjassa on tekijöiden esittelyt sekä Pentti Straniuksen tekemät haastattelut. Erityisesti haastattelut ovat kiinnostava lisä kokoelmaan. Tässä lainaus Kuzminin haastattelusta: ”Kehnoja [aforismeja] on kosolti, mutta paradoksaalisesti taitavat aforismit eivät aina heti avaudu lukijalle.”

Eero Suvilehto ja Mihail Kuzmin ovat tahoillaan päätyneet jopa samansisältöiseen aforismiin. Näin Suvilehto: Kansojen isät ovat lastensa synnyttämiä. Ja näin Kuzmin: Tyrannillakin on isä ja äiti. Kansa.

Tässä muutamia poimintoja kokoelmasta:

Erehtyikin eräs sammakko kysymään kurjelta tietä. (Suvilehto)

Päivät on pääskysiä, anna niiden lentää. (Suvilehto)

Lapsi kysyy, vastaat elämälläsi. (Suvilehto)

Ajatusten painosmäärä? Yksi kappale. (Kuzmin)

Älkää sekoittako onnellista loppua nekrologiin. (Kuzmin)

Hirveän iloiset ihmiset ovat kammottavan julmia! (Kuzmin)

Kaikki kirjan tekstit ovat sekä suomeksi että venäjäksi.

Lisätietoja: http://www.kulttuurivihkot.fi/kirjat/eero-suvilehto-mihail-kuzmin-galaksien-valisesta-etaisyydesta/