Manne Tuomenoksalle ensimmäinen Mirkka Rekola -palkinto

Järjestyksessään ensimmäisen Mirkka Rekola -palkinnon saaja ratkaistiin Suomen aforismiyhdistyksen ja Mirkka Rekola -seuran järjestämällä kilpailulla, jossa etsittiin uutta ja laadukasta aforismikäsikirjoitusta. Määräaikaan mennessä saapui 77 mietelausekokoelmaa. Tasokkaasta saldosta raati arvioi parhaimmaksi Manne Tuomenoksan käsikirjoituksen nimeltään Kaipauksen harmaa.

Perusteluissa todetaan: Kaipauksen harmaa uudistaa modernia lyyristä aforismia ja käsikirjoitus muodostaa ehyen kokonaisuuden. Teksti on tuoretta ja sanasto ja syntaksi omaperäisiä. Käsikirjoituksessa korostuvat tekstin luominen sekä kirjailijuuteen liittyvät kysymykset. Haavoittuva runojen minä pohtii olemassaoloaan maisemassa. Keholliset havainnot piirtävät hiljaisuutta esiin.

 

Kirjoittaa ruumiillansa, kun kirjaimet ovat, ja valkoinen arkki, poissaolosi on tapa muistella sinua.

Kohdatessaankin sekä maisema että sana vaikenevat, mutta puheen kohteena oleva toinen antaa kaikupinnan; hän on kutsu sanaan.

 

IMG_3503
Manne Tuomenoksa

Ensimmäinen Mirkka Rekola -palkinto käsittää 3000 euron rahapalkinnon, kustannussopimuksen sekä kunniakirjan.

Manne Tuomenoksan Kaipauksen harmaa julkaistaan syksyllä 2017 Suomen aforismiyhdistyksen ja Into Kustannuksen yhteisessä Pilke-sarjassa, joka on luotu laatuaforistiikan julkaisemiseen.

Tuomenoksa on aiemmin julkaissut kaksi runokokoelmaa Käsialan yö (Sanasato 2014) ja Kävely (Sanasato 2016). Hän on syntynyt vuonna 1973 ja asuu Tanskassa.

Kilpailun raadin muodostivat kirjallisuudentutkija ja kirjailija Katja Seutu, kirjailija Tiina Lehikoinen ja Suomen aforismiyhdistyksen puheenjohtaja Marko Laihinen.

Mirkka Rekola -palkinto tullaan jakamaan jatkossa kolmen vuoden välein Suomen aforismiyhdistyksen toimesta. Palkinnon perustana on kirjailija Mirkka Rekolan aikanaan Suomen aforismiyhdistykselle osoittama testamenttiosuus ja tahtomus edistää sillä suomalaista aforistiikkaa.

 

Lisätiedot:

Marko Laihinen 045 877 8181