Taiteilijamuotokuva: Iiris Hälli

Akvarellisti ja aforisti Iiris Hällin taiteilijamuotokuva. Haastattelu tehtiin Iiriksen näyttelyn Akvarelleja – aforismeja yhteydessä Laterna Magicassa 19.3.2016. Taiteilijamuotokuvan toteuttivat Sami Feiring ja Janne Tompuri.

Iiris Hällin akvarellien ja aforismien teemana ovat kivet. Haastattelussa hän kertoo miten kivet valikoituivat hänen aiheekseen ja miten hän ryhtyi kirjoittamaan aforismeja. Haastattelun yhteydessä hän esittelee teoksiaan, joihin kuuluu akvarelleja, taide-esineitä, kuten kiviä ja lääkepurkkeja, sekä tilateos. Yhteistä teoksille on kuvataiteen ja aforismin yhdistäminen toisiinsa. Hälli pohtii haastattelussa miten hänen aforisminsa syntyvät ja voiko aforismilla ilmaista jotain mitä kuvalla ei voi.

Akvarelleja ja aforismeja -kirja

Iiris Hällin kirja Akvarelleja ja aforismeja (Editzioni Artemisia, 2013) kokoaa yhteen hänen kivistä tekemiään akvarelleja ja aforismeja. Aforismit on käännetty suomesta japaniksi ja englanniksi. Kirjan taitto ja ulkoasu on näyttävä ja se on painettu laadukkaalle taidepaperille. Akvarellit ja aforismit eivät kuvita tai selitä toisiaan, vaan muodostavat kirjassa kokonaisteoksen.

Akvarelleja ja aforismeja -kirjan kansi
Kuva kirjan sivusta, jossa on aforismi "Olisinko kiintymättä kiviin. Kivi vierähtäisi sydämeltäni."
Akvarelli kivestä

Näytteitä Iiris Hällin aforismeista:

Kiven muisti ulottuu maapallon syntyyn.

Kaikki tähtipölyä, me ja kivet.

Valitse minut, sanoi pieni kivi, isoa et jaksa kantaa.

Rakenna kivistä matala aita ja jätä portti auki.

Kangastus merellä – kivinen luoto meditoi.

Ei kivi putoa varpaillesi, se vain pyrkii kohti sulaa alkukotiaan.

Sateen jälkeen jokainen kivi on jalokivi.

Kivet eivät ota itseään kovin raskaasti.

Pieni kivi rantavedessä, kainalossaan valtameret.