Taiteilijamuotokuva: Olli Hyvärinen

Kirjailija ja suomentaja Olli Hyvärinen kertoo haastattelussa mikä sai hänet kiinnostumaan aforistiikasta ja ketä aforistikkoja hän arvostaa. Hän kertoo miten hänen aforisminsa syntyvät ja mitä hän pitää aforistisen ilmaisun ytimenä. Taiteilijamuotokuvan toteuttivat Sami Feiring ja Janne Tompuri. Haastattelu tehtiin Rikhardinkadun kirjastossa 7.4.2016.

Aforistiikka on Hyvärisen mielestä vaikea laji, sillä niin moni ajatus on jo ilmaistu paremmin aikaisemmin tai osoittautuu itsestään selvyydeksi. Hyvä aforismi on hänen mukaansa oivaltava. Se hämmästyttää ja esittää ajatuksen uudesta näkökulmasta. Hyvärisen mukaan aforistikon velvollisuus on kirjoittaa niin hyvin kuin pystyy ja kehittyä kirjoittajana.

Hyvärisen kotimaisia esikuvia ovat olleet Paavo Haavikko ja Samuli Paronen. Hyvärinen ei katso, että kaunokirjallisuus pystyisi muuttamaan maailmaa pois lukien tunnetuimmat kirjailijat kuten Väinö Linna tai Aleksandr Solženitsyn. Toisaalta hän katsoo, että aforistiikka voi tarjota lukijalle uusia näkökulmia ja ajatuksia. Hyvärinen kirjoittaa omien sanojensa mukaan kadun varjoisamman puolen ilmiöistä ja ihmisistä.

Olli Hyvärinen lukee aforismejaan: