Pauli Luoma: Kolmeen kertaan sanottu

Kirjailija Pauli Luomalta on ilmestynyt seitsemäs teos, fragmentteja sisältävä kokoelma Kolmeen kertaan sanottu (Kulttuurivihkot, 2021). Kirjoittajana Luomalla on mainetta aforistien keskuudessa, mutta varsinainen läpimurto on vielä tekemättä.

Kolmeen kertaan sanottu osoittaa, että lyhyt muoto sopii moneen. Luoman teksteissä on niin muisteluita, henkilökuvia, näkökulmia kuin pienoisesseitäkin. Viimeisistä mainittakoon kaksi kriittisesti Hans Roslingin kirjaan Faktojen maailma suhtautuvaa fragmenttia. Nämä ilahduttivat, koska Roslingin teos, jota useat keskinkertaiset toimittajat ovat kolumneissaan ylistäneet, on yksi vastenmielisimmistä kirjoista, jonka olen viime vuosina lukenut.

Tässä kolme poimintaa Pauli Luoman kokoelmasta: 

Nostan itseni sängystä, haukotutan itseäni, sytytän itselleni savukkeen, juotan kahvit, kävelytän, pistän katsomaan televisiota, nukutan illalla ja näen unta, jossa olen kietoutunut itseeni. En halua elää niin vanhaksi, että joku nostaa minut sängystä ylös ja kaataa kahvia suuhun ja… Sanon: itse itsesi nostat ja kävelytät.

Pitäisi lukea kirja ja vielä kiivetä puuhun. Mitähän sitä vielä tekisi päivänratoksi? Siinä kaikki.

Kävelin jyrkkiä portaita Kakolaan morjestamaan kaveria. Mäen päällä tunsin pelottavaa puoleensavetävyyttä vankilaan. Myöhemmin ymmärsin, miten mennään kotiin: Avasin oven, otin kengät ja takin pois. Löysin kirjallisuuden.

Lisätietoja: Pauli Luoma: Kolmeen kertaan sanottu – Kulttuurivihkot