Minka Heinon haastattelu

Minka_Heino_linnanpihalla

1. Kerro jotain taustastasi.

Olen nykytaiteilija. Teen ympäristö- ja installaatiotaidetta, sarjakuvaa sekä kuvituksia. Pidän luonnosta ja siksi asun luonnon äärellä Vihdissä. Pidän myös siitä, että perheellämme on oivat mahdollisuudet päästä luonnonhelmaan, kun retkijalkoja alkaa asfaltti painaa. Lapsemme kolme ja kahdeksan vuotta viihtyvät luonnossa, metsässä tai järvellä. Mieheni on harrastanut melontaa lapsuudestaan saakka ja opetti minut aikanaan melomaan. Harrastamme melontaretkiä kesäisin muun muassa Hiidenveden saariin.

Opetan taidetta lapsille ja nuorille. Teen yhteistyötä Vihdin kunnan ja Lohjan kaupungin kanssa ja apurahan turvin olen saanut järjestää monta kivaa projektia alueemme lapsille ja nuorille.

Opiskelen tällä hetkellä Jyväskylässä kirjoittamisen aineopintoja sekä Kuopiossa sanataideohjaajan opintoja. Haluan kehittyä ja oppia uutta. Ja tietenkin löytää, innostua. Sitä opiskelu on parhaimmillaan.

2. Miten päädyit kirjoittamaan aforismeja?

Aloitin kirjoittamisen opinnot Kriittisessä Korkeakoulussa 2005. Aluksi kirjoitin runoja mutta runoni pienenivät ja kapenivat kunnes ne olivat lauseen, lyhyen lauseen, mittaisia. Menin itkien silloisen rehtori Harry Forsblomin luo ja sanoin ettei tästä tule mitään. Hän katsoi minua lempeästi ja sanoi että tyttö sinä kirjoitat aforismeja. Minä en tiennyt aforismeista mitään. Ja niin sain kirjasuosituksia ja laadukasta opastusta niin Harrylta kuin Hannu Simpuralta, joka myös ymmärsi aforismieni päälle. He kannustivat minua, todella. Siitä kaikki alkoi.

3. Miksi lasten aforismit?

Minulla on kaksi pientä lasta, joten lasten maailma on kovin lähellä. Se on lähellä myös siksi, että työskentelen lasten parissa opettamalla heille mm. sanataidetta ja sarjakuvaa. Kaskukipuja-projekti, joka oli suunnattu yhdeksäsluokkalaisille avasi lopullisesti silmäni lasten aforismikirjan tekoon. Moni heistä ei ollut kuullut aforismeista ja projektin aikana kaikki saivat tietää. Käsieni läpi kulki ensimmäisenä vuonna noin 450 oppilasta ja jokainen heistä oppi tuntemaan aforismin yhtenä kirjallisuuden lajeista. Jotkut heistä innostuivat kirjoittamaan myös itse ja yksi heistä pääsi julkaisemaan aforisminsa sanataidekirjassa. Tämä ilahdutti minua kovasti. Tämä projekti pisti miettimään aforismikirjan tarvetta myös lapsille. Heilläkin on oikeus saada tietää mitä on aforismi ja aforistinen ilmaisutapa. Tänä päivänä kannustetaan antamaan lapsille hyvin erilaista luettavaa josko joku niistä kiinnostaisi. Aforismikirjaa ei ole aiemmin ollut tarjolla. Pinnalla. Pop! onkin laijesikoinen ja tarjoaa mielestäni mahdollisuuden lapsille uudenlaiseen lukutapaan. Lyhyt teksti tuokin paljon ajatuksia ja pohdittavaa. Pinnalla. Pop! ei ole lukukirja, kuten lastenkirjat yleensä vaan sen kanssa on opittava myös uusi lukutapa. Rauhallinen, pysähtyvä, kohtaava. Joku kuvasikin julkkareissa kirjaa lasten älykirjaksi. Se tarjoaa myös kivan mahdollisuuden keskusteluun ja pysähtymiseen lapsen kanssa.

4. Kumpi on sinulle läheisempi, kuva vai teksti vai voiko niitä ylipäätään erottaa toisistaan?

Rakastan aforismeja. Sanoja, niiden pyörittelyä ja yhteyksien löytämistä. Kuva on löytämistä, kohtaamista ja kokemista. Löytäminen kuvaa siis molempia. Kuvan ja tekstin tekeminen poikkeavat kovasti toisistaan. Aforismia voin pyöritellä päässäni kun teen ruokaa, ulkoilen lasten kanssa tai olen nukuttamassa kuopusta. Kuva taas tarvitsee konkreettsen ajan syntyäkseen. Sille ei riitä ajattelu vaan se haluaa tulla esiin paperille. Kuvan tekoon tarvitsen aikaa ja sen löytäminen on lapsiperhearjessa välillä haaste. Ajan löytäminen ja kuvien tekeminen on kuitenkin todella palkitsevaa, joten en osaa sanoa kumpi olisi rakkaampi. Molemmat omalla erityisellä tavallaan.

5. Esikoiskirja on ilmestynyt, mitä aiot seuraavaksi?

Tulevaisuus. Hetki hengähdystä. Nauttimista jostain valmiista. Minulla oli upea kirjan julkistamistilaisuus. Olen Turun Sanomien vuoden 2017 aforistikko yhdessä Jussi Helmisen kanssa. Jatkan taiteellista työtä niin kuvataiteen kuin aforismin parissa sitä itse tehden ja opettaen.

Kysymykset: Hanna-Leena Ylinen

Kuva: Marko Laihinen

 

Minkan kotisivut löydät täältä.

Pinnalla. Pop! kirjan voi tilata täältä.